Een snelle website is van cruciaal belang voor de gebruiksvriendelijkheid. Wanneer een website (te) langzaam is zullen bezoekers de website verlaten. Daarnaast zorgt een snelle website voor een hogere positie in Google, wat resulteert in meer bezoekers op je website.

Er zijn erg veel oorzaken van een langzame website. Met het uitvoeren van deze 7 tips zorg je voor een snelle website. De tips zijn samengesteld op basis van onze ervaring en zijn vooral bedoeld als quick-wins voor bedrijven die voorheen geen aandacht hebben besteed aan performance.

Tip 1: Zorg voor een snelle hosting

Een snelle hosting is belangrijk voor de server responstijd. Elke keer dat iemand naar je website gaat wordt de server bevraagd, hoe sneller de server kan reageren en de inhoud kan teruggeven, hoe beter dit is voor de laadtijd van de website.

Bekijk onze supersnelle hostingpakketten

Tip 2: Pagina grootte

Let op de grootte van je pagina. Een pagina met veel foto’s of video’s zorgt vaak voor vele MB’s aan data die moeten worden verzonden over het internet.  Dit betekent niet dat je geen foto’s of video’s moet gebruiken in je website, dit is juist van toegevoegde waarde. Wanneer je webpagina boven 4 MB zit is het verstandig om te kijken waar de data vandaan komt. Je kunt daarvoor de tool pingdom gebruiken.

pindom-performance-content-type

Wanneer groot deel van de MB’s bestaat uit afbeeldingen of video’s is het verstandig om de afbeeldingen die op de website staan te comprimeren, hierdoor wordt de afbeelding kleiner qua MB’s zonder kwaliteit te verliezen. Comprimeren van afbeeldingen kun je bijvoorbeeld uitvoeren met de tool TinyPng.

Tip 3: HTTPS en HTTP/2

Door je website te voorzien van een certificaat zorg je niet alleen voor een beveiligde verbinding, het heeft ook andere voordelen. Door het gebruik van een https verbinding biedt je browsers de mogelijkheid om HTTP/2 te gebruiken. om je de technische details te besparen: dit protocol is een vernieuwde standaard om websites sneller te laden. kortweg: je website wordt er sneller van.

Tip 4: Caching

Caching is een technisch mechanisme die slim gebruikt maakt van de verschillende manieren van opslag op verschillende plekken. Vaak wordt caching gebruikt in de vorm van tijdelijk geheugen, waardoor bijvoorbeeld een kopie van de website op de computer wordt opgeslagen wanneer iemand de website bezoekt. De bezoeker hoeft daardoor minder vaak naar de server omdat een deel van de bestanden op zijn computer beschikbaar zijn. Dit resulteert in een snellere website, daarnaast ontlast je de hosting waardoor deze ook meer verkeer aan kan.

Er zijn veel verschillende soorten caching zoals browser caching, database caching, object caching, page caching e.t.c. wil je meer weten? neem dan contact met ons op.

Tip 5: Compressie

Compressie van webbestanden zoals scripts en CSS zorgt voor een verkleinde hoeveelheid data (KB’s en MB’s). Dit verbetert over het algemeen de snelheid van de website van de eindgebruiker. Vormen van website compressie zijn minify of GZIP.

Tip 6: Gedeeltelijk of asynchroon laden

Heb je al veel performance optimalisatie stappen doorlopen, en is je website nogsteeds niet snel genoeg? dan kan je ervoor kiezen om inhoud van de website asynchroon te laden. op deze manier zorg je er voor dat onderdelen van de website niet allemaal in één keer worden opgehaald, maar dat stukjes worden opgehaald wanneer de gebruiker hierom vraagt. Dit is vaak wel een ingrijpende wijziging op uw website.

Tip 7: Host je content ergens anders

Om de belasting op de hosting te voorkomen en de load op servers te verdelen is het verstandig om zware video’s te hosten via Vimeo of YouTube. Op die manier zorg je er voor dat de video’s vanuit de servers van Google of Vimeo geladen worden, wat de laadtijd vaak positief beïnvloed bij veel verkeer. Daarnaast zorgt dit voor extra exposure en vindbaarheid. Ook afbeeldingen kunnen worden gehost via een CDN.

Controleren van je website snelheid

Wil je weten hoe snel jouw website is? Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het meten van de performance van je website:

  • Pingdom website speed test  is een tool die wij zelf ook veel gebruiken. Deze tool geeft inzicht in de laadtijd van de website en de oorzaak daarvan. Ook geeft deze tool een score en inzicht in wat er gebeurt.
  • Google PageSpeed insights is een tool van Google die suggesties geeft om verbeteringen door te voeren op je website. Deze tool geeft suggesties voor zowel desktop als mobiele resultaten.
  • GTmetrix is een tool die veel gebruikt wordt door ontwikkelaars en website beheerders. deze tool geeft net als Pingdom een score en laadtijd. laadtijd wordt opgedeeld in een waterval grafiek. Daarnaast geeft GTmetrix ook suggesties voor verbetering.

 

meer weten?

info@connect-ed.nl06 – 29 53 29 20

Bel ons of mail ons gerust voor meer informatie