Berichten kun je indelen in categorieën en tags. Door overzicht in je berichten aan te brengen zullen website bezoekers beter door je berichten kunnen navigeren.

Categorieën

wordpress-categories-picker-admin

Je bericht indelen in een of meerdere categorieën

Categorieën worden gebruikt om een groot aantal berichten op een eenvoudige manier te groeperen. Alle berichten in WordPress moeten altijd aan een categorie gekoppeld worden.  Wanneer er geen categorie wordt gekozen wijst WordPress de standaard categorie toe (vaak heet deze ‘uncategorized’).

Zo kun je bijvoorbeeld je “berichten” opdelen in de categorieën nieuws, acties en blog. Op deze manier kan een bezoeker van de website snel naar een selectie van de geplaatste berichten. Categorieën hebben pagina’s waar enkel de berichten worden getoond waarbij de betreffende categorie is aangevinkt.

Niveau’s

Categorieën kunnen meerder niveau’s bevatten waardoor een complexe hiërarchie mogelijk wordt.

Bijvoorbeeld berichten uit:  Europa -> Nederland -> Overijssel.

Waarbij Europa, Nederland en Overijssel alle drie categorieen zijn.

Opdeling

Je kunt zelf bepalen hoe je jouw categorieën indeelt. Zo heb ik op mijn eigen website de berichten opgedeeld in nieuws en blog.

Voorbeeld:

In nieuws plaats ik alle nieuwsberichten vanuit mijn bedrijf, terwijl de blog vooral gericht is op inspiratie, tips & tricks.

Wordpress hoe werken categorieën Wordpress hoe werken categorieën

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Tags worden gebruikt om onderwerpen aan te duiden waar je in het artikel aandacht aan besteed.

tags-kiezen-wordpress-webdesign

Een of meerdere tags kiezen en toevoegen aan je pagina of bericht

Het is niet verplicht om een tag aan een bericht te koppelen. Wanneer je dus geen tags wilt gebruiken op je website hoef je dit ook niet te doen.

Tags kunnen worden vergeleken met de #hashtag van Twitter. Door tags toe te voegen aan je bericht kunnen berichten die relevant zijn aan elkaar met elkaar worden gekoppeld.

Anders dan categorieen zijn tags niet hierarchish, er is dus geen niveau verschil.

Wanneer gebruik je tags?

Tags zijn optioneel, en zijn handig om te gebruiken wanneer je veel berichten hebt op je WordPress website. Vooral wanneer deze berichten een overlappend onderwerp hebben.

Tag pagina.

Elke tag heeft een pagina, op deze pagina worden de berichten (of andere dingen zoals pagina’s) getoond die gekoppeld zijn met die tag.

 

Tag cloud

Een tag cloud (ook wel woordwolk) is een verzameling met de meestgebruikte tags op de website.

Een tag-cloud met de gebruikte tags op een website, tags kun je zien als onderwerpen, wanneer de gebruiker op een tag klikt zal de gebruiker alle berichten zien welke met dat onderwerp te maken hebben (wanneer je tags aan berichten hebt gekoppeld).

tag-cloud-wordpress

de tag cloud of woordwolk van WordPress