Plugins breiden de mogelijkheden en functionaliteiten van jouw WordPress website aanzienlijk uit. Plugins zijn programmatjes gemaakt door anderen welke speciaal zijn gemaakt voor WordPress. Er is overal wel een plugin voor te vinden zoals  voor webformulieren, vindbaarheid, beveiliging, social media en nog veel meer.

Wat is een plugin?

Een Plugin is een op zichzelf staand programma dat je kunt toevoegen aan jouw WordPress website. Plugins worden over het algemeen gemaakt om de functionaliteiten van de website uit te breiden. Plugins kunnen door iedereen gemaakt worden en zijn beschikbaar via de ‘plugins’ knop in het beheer gedeelte van de website.

Gratis of betaald

De meeste plugins zijn gratis, maar vaak hebben plugins een premium versie met meer mogelijkheden dan de gratis versie.

Plugins installeren

Voordat je een plugin kunt gebruiken, moet deze geïnstalleerd en geactiveerd worden op je website. Een plugin installeren kan door zelf te uploaden, of te zoeken in de WordPress plugin directory. Hier staan alle plugins die via WordPress worden aangeboden.

Let op:

Plugins installeren of verwijderen is niet zonder risico. Omdat iedereen plugins kan uploaden dien je goed te kijken of de plugins betrouwbaar zijn en regemaltig worden geupdate. Niet alle plugins werken met andere plugins goed samen.

Plugin updates

Plugins die op jouw website zijn geinstalleerd zullen regelmatig moeten worden geupdatet. Plugins die niet worden geupdate zorgen ervoor dat jouw website ‘oude code’ bevat. Wanneer hackers weten dat een bepaalde versie van een plugin een ‘lek’ bevat, zullen zij hier proberen gebruik van te maken. Op deze manier kan jouw website mogelijk gehackt worden. Zorg er dus voor dat jouw plugins regelmatig worden geupdatet.

Hier moet je op letten bij het kiezen van een plugin

Wanneer je een plugin zoekt om een bepaald probleem om te lossen, kijk dan altijd goed naar hoeveel gebruikers deze plugin heeft. Ook is het belangrijk dat de plugin werkt met jouw versie van WordPress werkt. Door het aantal sterren en gebruikers kun je de betrouwbaarheid van de maker van de plugin beoordelen.

WordPress plugin “Yoast SEO” is zeer betrouwbaar omdat deze vaak wordt bijgewerkt, erg veel installaties heeft, een goede beoordeling krijgt en een grote community heeft.

Lijst met aandachtspunten voor het kiezen van een plugin:

  • Hoeveel actieve gebruikers/installaties heeft de plugin?
  • Is de plugin compatibel met jouw versie van WordPress?
  • Wordt de plugin regelmatig geupdatet?
  • Wat zeggen de reviews van andere gebruikers?
  • Is er documentatie en een FAQ om vragen te stellen?

 

De meestgebruikte plugins

De volgende plugins worden door veel WordPress gebruikers gebruikt.

WordFence

Deze plugin beveiligt jouw WordPress website. Deze plugin zorgt ervoor dat bezoekers met kwade bedoelingen worden geblokkeerd en geen toegang hebben tot jouw website. Ook kun je e-mails krijgen met potentiele gevaren om indringers voor te zijn.

W3 Total Cache

Deze plugin zorgt er voor dat jouw website wordt opgeslagen in de cache. Kort gezegd komt het erop neer dat deze plugin jouw WordPress website sneller zal maken.

Contact form 7

Deze plugin maakt het makkelijk om formulieren te maken zodat gebruikers berichten kunnen sturen. De plugin heeft een scherm waarin je jouw eigen formulier kunt maken en kunt instellen waar de e-mail met de ingevulde data naar toe moet gaan.

Yoast SEO

Deze plugin maakt het makkelijk om META omschrijving en keywords op te geven. Op deze manier kun je bepalen hoe jouw website eruit ziet in Google. Ook helpt deze plugin met het beoordelen van jouw tekst op vindbaarheid en leesbaarheid.