WordPress bestaat uit twee gedeeltes, een voor- en achterkant. De voorkant is hoe de bezoekers jouw website zien wanneer ze op je website terechtkomen. De achterkant is het beheerdersgedeelte waar je op kunt inloggen om dingen op je website aan te passen en toe te voegen. In WordPress wordt het beheerdersgedeelte ook wel het dashboard genoemd.

De Voorkant: Dit is wat de bezoekers van je website zien. Je kunt het uiterlijk van de voorkant eenvoudig
aanpassen met thema’s, waarmee je de kleuren, layout en stijl bepaalt.

Het Dashboard (De Achterkant): Hier beheer je de inhoud en instellingen van je site. Van het publiceren van nieuwe berichten en pagina’s tot het aanpassen van je site-instellingen en het installeren van plugins, het dashboard biedt volledige controle over je website.

Zo ziet de achterkant van je website er ongeveer uit:

achterkant wordpress website

Je kunt aan de link herkennen wanneer je in het admin gedeelte van de website bent. er staat dan www.jouwwebsite.nl/wp-admin/, Waarbij je het rode gedeelte moet vervangen door jouw eigen domeinnaam.

Hoe log je in op jouw WordPress Website:

Inloggen op jouw WordPress website doe je door naar een van de volgende links te gaan.  Waarbij je het rode gedeelte moet vervangen door jouw eigen domeinnaam.

 1. Directe link:
  jouwwebsite.nl/wp-login.php
 2. Makkelijkere link: Bij de meeste websites kun je ook via een wat makkelijker te onthouden link inloggen:
  jouwwebsite.nl/login

Beide links brengen je naar de inlogpagina van je WordPress website, waar je jouw gebruikersnaam en wachtwoord kunt invoeren om toegang te krijgen.

De inlogpagina ziet er als volgt uit:

inlogscherm WordPress website

Wachtwoord vergeten van mijn WordPress website

Het kan gebeuren dat je jouw wachtwoord vergeet. Geen zorgen, dit probleem is eenvoudig op te lossen. Volg de onderstaande stappen:

 1. Ga naar de inlogpagina van jouw website:
  jouwwebsite.nl/wp-login.php
 2. Klik op de link “Wachtwoord vergeten?” die onder het inlogformulier staat.
 3. Je wordt gevraagd om je gebruikersnaam of e-mailadres in te voeren. Voer deze in en klik op de knop “Nieuw wachtwoord aanvragen”.
 4. Je ontvangt een e-mail met een link om je wachtwoord opnieuw in te stellen. Klik op de link in de e-mail.
 5. Voer een nieuw wachtwoord in en bevestig dit. Klik vervolgens op “Wachtwoord wijzigen”.

Je kunt nu met je nieuwe wachtwoord inloggen op je WordPress website.

Met deze eenvoudige stappen kun je altijd weer toegang krijgen tot je WordPress site, zelfs als je je wachtwoord bent vergeten.

Dit was een hoofdstuk uit onze uitgebreide Algemene WordPress handleiding. Wil je meer weten? download dan onze handleiding