Een dilemma waar veel startende ondernemers en ZZP’ers mee te maken krijgen; “zal ik zelf mijn eigen website gaan maken, of kan ik toch beter een webdesigner inhuren?”
Veel kleine of startende ondernemers denken dat het heel duur is om een nieuwe website te laten maken. Dat is dan ook vaak een bepalende factor om de keuze te maken de website zelf te bouwen, dat is immers gratis. Omdat de keuze hierin toch niet zo zwart-wit is helpen we je met het opsommen van de voor- en nadelen van het zelf maken van een website, waar je op moet letten en de mogelijkheden van een samenwerkings combinatie tussen zelf je website maken en de gehele website laten maken.
Waarom deze blog?
De reden dat ik dit artikel schrijf is omdat ik een trend zie dat steeds meer ondernemers het eerst zelf proberen. Soms met succes, soms zonder succes. In de tien jaar dat ik websites en online marketing verzorg en meer dan 100 websites heb gemaakt en ondernemers gesproken, begrijp ik de beweegredenen en de afweging die moet worden gemaakt. Met dit artikel hoop ik jou en veel andere ondernemers te helpen een weloverwogen keuze te maken, rekening houdende met alle aspecten die ik de afgelopen jaren ben tegengekomen.
Zelf een website maken
Het is tegenwoordig niet meer zo ingewikkeld om snel een basis website online te krijgen. Als je gaat voor een SAAS oplossing zoals Wix, betaal je een vast bedrag per maand en kun je zelf aan de slag. Ook een WordPress website kan snel online staan met een betrouwbare hostingpartij die de WordPress installatie voor je regelt kun je de rest helemaal zelf inrichten.
Maar wat is het doel van jouw website? Vaak is het antwoord op deze vraag een van de volgende:
- Mijn website is het online visitekaartje van mijn bedrijf
- Ik wil beter gevonden worden en nieuwe klanten werven of leads genereren
- Mijn concurrenten hebben ook een website
Als je in staat bent om jouw website zo in te richten dat deze snel, veilig gebruiksvriendelijk, overtuigend, visueel aantrekkelijk en bovenal vindbaar is, dan staat niets je in de weg om je eigen website te maken.
Bij het maken van een eigen website komt wat meer kijken dan een tool (CMS) installeren, Een thema kiezen en wat (contact)informatie invullen.
Ik spreek veel ZZP’ers en MKB’ers die worstelen met hun website, zij hebben deze ooit zelf opgezet, maar komen niet verder, er worden geen nieuwe klanten geworven, de website is niet goed vindbaar en het (technisch) onderhoud is soms toch ingewikkelder dan gedacht. Het mag geen verrassing dat c.a. 50% van mijn klanten eerst zelf wat heeft geprobeerd.
Als je zover bent gekomen dan heb je in ieder geval de pijn ervaren en zie je de noodzaak in van een partner die je kan adviseren of richting kan geven aan hetgeen waar het beste aandacht aan kan worden gegeven.
Voordelen zelf een website maken:
- Gratis
- Zelf ervaring opdoen in marketing en techniek
- Je eigen website maken stelt je in staat je website goed te kennen qua inhoud en opbouw.
- Niemand die jou vertelt hoe je het zou moeten doen
- Je hoeft niet meer in codetaal te programmeren zoals vroeger
- Heb je veel tijd en weinig geld? Dan kan je eigen website maken een uitkomst zijn.
Nadelen zelf een website maken:
- Geen of (te) weinig marketing en technische kennis om goede beslissingen te kunnen nemen.
- Het kan veel tijd kosten om je eigen website te maken
- Veel zelfgemaakte websites hebben vaak tegenvallende resultaten
- Door een perfectionistische houding komt de website nooit af zodat je echt kan gaan verkopen met je website
- Het bijhouden van de laatste ontwikkelingen en het up-to-date houden van de website kan behoorlijk technisch worden
Een website volledig laten maken door een professioneel webdesign bureau
Een website volledig laten maken door een professioneel webdesign bureau kan een hele verstandige keuze zijn. Of dit zo is hangt af van jouw situatie. Een aantal offertes opvragen kan nooit kwaad omdat dit jou inzicht geeft in wat het kost om een website te maken. Maar let daarbij wel goed op: de ene website is de andere niet, dus zorg ervoor dat je duidelijk op papier hebt wat je precies krijgt.
Veel ondernemers denken dat het maken van een website al gauw duizenden euro’s kost. Dat kan kloppen als je een volledig eigen webdesign laat maken en je er een geheel traject bij krijgt en de content voor je wordt gemaakt. Ga je echter voor een WordPress website op een bestaand thema, uitgebreid met je eigen huisstijl, dan kan je voor een paar honderd euro al klaar zijn.
Voordelen website laten maken:
- Het kost minder tijd, hierdoor kan je bezig gaan met het bedenken wat je op de website wilt hebben, en niet hoe dat gedaan moet worden. Jij bent immers de specialist in jouw vakgebied en jij weet als geen ander wat jouw klanten willen.
- Een professioneel webdesign bureau heeft vaak technische kennis, marketing kennis en grafische kennis, hierdoor ben je ervan verzekerd dat jouw website niet alleen veilig en snel is, maar ook goed werkt op alle apparaten, goed vindbaar en gebruiksvriendelijk is en bovenal goed verkoopt.
- Een websitebouwer stelt je in staat feedback te geven op de tussentijdse resultaten of concepten. Op die manier heb je veel invloed op het uiteindelijke resultaat, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de technische realisatie ervan, dat besteedt je immers uit.
- Bij vragen tijdens of na oplevering van je website kun je terugvallen op de vakkennis van de webbouwer om je te helpen met problemen of het realiseren van jouw nieuwe ideeën.
Nadelen website laten maken
- Een website laten maken kost meer geld. Bepaal daarom voor jezelf wat jouw budget is en wat je eventueel zelf kan oppakken. Als je voor jezelf al helder hebt wat je precies op de website wil hebben, en je hebt al foto’s, logo’s teksten e.d. dan wordt het voor de webdesigner gemakkelijker (en voor jou goedkoper) om de website te maken.
- Afhankelijkheid: Let goed op als je een website laat maken door een websitebouwer, met welk content management systeem (CMS) dat gebeurt. Er zijn webbouwers die hun eigen systeem gebruiken, of zelfs websites maken waar helemaal geen beheersysteem achter zit. Dit maakt jou voor 100% afhankelijk van die ene webbouwer, waardoor je moeilijk bij dit bedrijf weg kan. Zorg er dus voor dat jouw website wordt gemaakt op open source software zoals WordPress, Joomla of Drupal, op die manier kun je de website verhuizen naar een andere webbouwer en ben je niet volledig afhankelijk van één webdesigner.
“Ik ken nog wel een buurjongen, neef, student of stagiair”
Veel ondernemers en ZZP’ers kennen wel iemand, direct of via-via die wel een website kan maken. Vaak goedkoper dan een professioneel bureau, en soms zelfs helemaal gratis. Hoewel dit in eerste instantie een perfecte uitkomst lijkt, kleven er voor jou ook nadelen aan door op deze manier te gaan werken.
Eerlijk is eerlijk, toen ik tien jaar geleden begon was ik ook die buurjongen en student. Totaal niet vakinhoudelijk onderlegd, maar wel technisch en in staat om een website online te krijgen. Een website in elkaar klikken en online zetten is immers ook niet zo moeilijk meer.
Voordelen:
- Studenten weten hun weg vaak prima te vinden op het internet, en kunnen met wat zoekwerk op Google een heel eind komen
- Doordat je deze student misschien wel persoonlijk kent, zijn de communicatielijnen kort, en is het gemakkelijk om even langs te gaan, te bellen mailen of appen.
- Het is goedkoop, en je helpt de student misschien zelfs wel met het vullen van hun portfolio of het voltooien van een studieopdracht.
Nadelen:
- De studenten hebben vaak nog niet genoeg kennis om jou op een effectieve manier te bedienen, wat voor miscommunicaties kan zorgen.
- De student of buurjongen, is afgestudeerd en heeft nu een baan, waardoor hij of zij niet meer in staat is jou te helpen met de website.
- Als de student aan bepaalde eisen moet voldoen voor zijn of haar studieopdracht, kan dit belemmerend werken voor het eindresultaat en de samenwerking. Als de student bijvoorbeeld een eigen CMS moet maken wordt je voor de volle 100% afhankelijk van de student.
- “De buurjongen of student heeft onze website gemaakt, maar reageert niet meer op onze vragen en is onbereikbaar” dit klinkt misschien overdreven maar ik heb dit al meerdere keren meegemaakt. Dit kan ervoor zorgen dat niet alleen jouw website volledig opnieuw moet worden gemaakt, maar ook dat je jouw domeinnaam kwijt bent omdat de student deze voor jou had geregistreerd.
- Jouw neef of ander familielid heeft de website gemaakt, maar dat is niet naar wens verlopen, hierdoor is de band verslechterd.
Op welke aspecten moet ik letten bij het maken van een website
Er kan veel komen kijken bij het maken van een website, Om een goede keuze te maken in of je alles zelf gaat doen, het deels of volledig laat uitbesteden is het belangrijk om te weten wat er allemaal komt kijken bij het maken van een website.
- Het kiezen van een goede domeinnaam, bekijk hier 16 tips voor het kiezen van een goede domeinnaam
- Het kiezen van een hostingpartij die aansluit bij de mate waarin je in staat bent zelf zaken op te pakken, of liever te laten verzorgen.
- Mobielvriendelijk design: omdat meer dan de helft van alle bezoekers websites bezoekt via hun mobiele telefoon is het cruciaal om ervoor te zorgen dat jouw website “responsive” is.
- Beheer op de lange termijn: De keuzes die je maakt qua thema, plugins en maatwerk in jouw website zijn van invloed op de beheersbaarheid, hoe zorg je ervoor dat de website na het uitvoeren van een update nog steeds goed werkt en dat alle plugins compatibel zijn met elkaar en dat ook blijven?
- Design: Heb je een logo en huisstijl? En is deze geschikt om te gebruiken voor online doeleinden? Veel huisstijlen worden gemaakt op de traditionele manier met als uitgangspunt drukwerk en zijn daardoor vaak ongeschikt voor op het web.
- Structuur en overzicht, hoe ga je jouw website indelen? Waar vind jouw websitebezoeker de informatie die hij of zij nodig heeft om een weloverwogen beslissing te kunnen maken?
- Vindbaarheid: hoe zorg je ervoor dat je website niet alleen mooi is, maar ook goed gevonden wordt zodat de website je daadwerkelijk nieuwe leads en klanten oplevert.
- Snelheid: Als je een langzame website hebt, is dat slecht voor gebruiksvriendelijkheid en zorgt dat ervoor dat bezoekers afhaken.
- Veiligheid: heb je maatregelen genomen om het vertrouwen van jouw websitebezoeker te winnen en om daarnaast te voorkomen dat je website wordt gehackt?
Conclusie
Zelf je eigen website maken en kosten besparen, of toch een professionele webdesigner inhuren? Geen van beide is goed of fout. Beoordeel voor jezelf wat voor jou op dit moment de beste keuze is, en realiseer je dat een vrijblijvende offerte opvragen niets kost, en je veel inzicht kan opleveren.
Ben jij net begonnen, en ben jij (part-time) ZZP’er met nagenoeg geen inkomsten, en heb je erg veel tijd om nieuwe kennis op te doen en je bedrijfswebsite vorm te geven, dan kan het lonen om eerst zelf aan de slag te gaan met je eigen website.
Ken je een student of andere naaste die de website voor jou wil maken? Zorg er dan voor dat er duidelijke afspraken zijn. Neem zelf de leiding in het proces en hou de website en hosting in eigen beheer.
Ben jij razend druk, of heb je een paar honderd euro over en wil jij dat jouw website er écht professioneel uitziet en ook verkoopt? Dan kun je het beste een webdesigner inschakelen.
Er is nog altijd een middenweg tussen alles zelf doen en alles uitbesteden, heb je behoefte aan een goed werkende website, en probeer je daarbij de kosten onder controle te houden? Geef dan aan bij je websitebouwer dat je van plan bent een aantal zaken zelf op te pakken, mogelijk dat dit aanzienlijk scheelt in de kosten. Op die manier ben je zelf in control, weet je hoe je website in elkaar zit, denk je mee in het ontwikkelproces en ben je minder afhankelijk na oplevering van de website.
Wist je dat…
.. Ik meer dan 10 jaar ervaring heb met het ontwikkelen van WordPress websites voor ondernemers, ZZP’ers en MKB’ers.
.. ik een WordPress handleiding heb geschreven om je opweg te helpen zodat je meer zelf kunt doen?
.. Ik jou graag help met het vinden van de manier die het beste bij jouw wensen en budget past
.. Je altijd een vrijblijvende offerte mag opvragen of even mag bellen?