Het onderhoud van je website is een belangrijk aspect van het runnen van een succesvolle online aanwezigheid. Een van de belangrijkste onderdelen van het onderhoud van een WordPress-website is het regelmatig bijwerken van de WordPress-installatie, thema’s en plugins. Door deze updates uit te voeren, zorg je ervoor dat je website veilig blijft en snel blijft werken. In dit blogartikel bespreken we waarom het belangrijk is om regelmatig WordPress-updates uit te voeren en geven we tips om dit proces soepel te laten verlopen.

Waarom is het belangrijk om WordPress-updates uit te voeren?

 1. Beveiliging: Verouderde versies van WordPress, thema’s en plugins kunnen kwetsbaarheden bevatten die hackers kunnen uitbuiten. Regelmatige updates zorgen ervoor dat deze beveiligingslekken worden gedicht, waardoor je website beschermd blijft tegen ongewenste aanvallen en malware. Het updaten is een essentiële verdedigingsmaatregel tegen de voortdurend evoluerende bedreigingen op het internet. Zonder updates blijft je website een gemakkelijk doelwit voor aanvallen die kunnen leiden tot dataverlies, verstoring van de dienstverlening of zelfs diefstal van persoonlijke gegevens van gebruikers.
 2. Snelheid: Updates brengen vaak prestatieverbeteringen met zich mee. Ontwikkelaars optimaliseren voortdurend de code om de laadtijden te verkorten en een betere gebruikerservaring te bieden. Snellere websites verbeteren niet alleen de gebruikerstevredenheid, maar zijn ook essentieel voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Google en andere zoekmachines geven de voorkeur aan snellere websites bij het rangschikken van zoekresultaten, wat direct bijdraagt aan meer zichtbaarheid en mogelijk meer verkeer naar je site.
 3. Compatibiliteit: Nieuwe WordPress-releases zorgen ervoor dat je site compatibel blijft met de nieuwste technologieën en webstandaarden. Dit voorkomt conflicten tussen oudere plugins of thema’s en de nieuwste versie van WordPress. Het bijhouden van updates helpt ook om ervoor te zorgen dat je website soepel samenwerkt met moderne browsers en mobiele apparaten, essentieel voor het behouden van een breed publiek.
 4. Functies en Verbeteringen: Elke update kan nieuwe functionaliteiten en verbeteringen brengen die je website aantrekkelijker en effectiever maken. Of het nu gaat om verbeterde beveiligingsfuncties, nieuwe administratieve tools, of visuele design updates, door bij te blijven met de nieuwste versies, kun je de nieuwste mogelijkheden benutten om je website te verbeteren en te vernieuwen.

Uitdagingen bij WordPress-updates

 1. Risico op conflicten: Updates kunnen soms conflicten veroorzaken tussen verschillende plugins of met het actieve thema, wat de sitefunctionaliteit kan beïnvloeden.
 2. Compatibiliteitsproblemen: Niet alle plugins en thema’s worden regelmatig bijgewerkt door hun ontwikkelaars, wat kan leiden tot compatibiliteitsproblemen met nieuwe WordPress-versies. Een veelvoorkomend probleem bij het updaten van WordPress is de incompatibiliteit tussen de kernsoftware (WordPress Core) en plugins. Soms worden plugins niet zo snel bijgewerkt als de WordPress-kern, wat leidt tot conflicten en functionaliteitsproblemen. Het is cruciaal om te controleren of plugins compatibel zijn met de nieuwste WordPress-versie voordat je updates uitvoert. Dit vereist een proactieve aanpak van updates en mogelijk het tijdelijk uitschakelen van plugins die achterblijven in compatibiliteit tot er een update beschikbaar is.
 3. Potentiële bugs: Nieuwe releases kunnen onontdekte fouten bevatten, die pas na de update duidelijk worden. Soms is het daarom nodig om niet de allernieuwste versie te installeren, maar een ‘major’ versie die stabieler is en geen kinderziektes bevat.
 4. Vergeten of achterwege laten van thema-updates: Thema’s zijn net zo belangrijk als plugins en de WordPress-kern zelf. Het niet bijwerken van thema’s kan leiden tot beveiligingsproblemen en prestatieverminderingen. Bovendien, als thema’s niet regelmatig worden bijgewerkt, kunnen ze incompatibel worden met nieuwe WordPress-versies, wat kan resulteren in zichtbare problemen op de website, zoals verbroken layouts en stylingfouten. Het is essentieel om thema-updates in je reguliere onderhoudsschema op te nemen en te zorgen dat aanpassingen in thema’s, zoals kindthema’s, behouden blijven na updates om de consistentie van de site-ervaring te waarborgen.
 5. (her)authenticaties: Soms komen plugins met grote wijzigingen, hierdoor is het noodzakelijk om opnieuw in te loggen met de plugin en/of de verbinding opnieuw tot stand te brengen. Dit is vooral belangrijk bij webshops, koppelingen met administratiepakketten maar ook met bijvoorbeeld Google Analytics.

Hoe voer je WordPress-updates zelf uit?

 1. Voorbereiden: Zorg ervoor dat je bijhoudt wanneer je start met het doen van fundamenetele wijzigingen aan de website. Schrijf de datum/tijd op zodat je, zodra er een fout ontstaat, weet welke back-up je kan/moet terugzetten.
 2. Andere werkzaamheden onderbreken: Wanneer je onverhoopt toch een back-up moet terugzetten, is het heel vervelend als al jouw andere gedane wijzigingen op de website teniet worden gedaan. Voer dus nooit updates uit op jouw website als je tegelijkertijd en/of zeer recent ook andere aanpassingen in de content hebt gedaan, je hebt kans dat je deze wijzigingen verliest.
 3. Back-up maken: Start altijd met een volledige back-up van je website. Dit omvat bestanden, databases en andere configuraties. Hierdoor kun je de site herstellen naar de vorige staat als er iets misgaat.
 4. Geschikt moment kiezen: Kies een moment dat je niet veel bezoekers op jouw website verwacht.
 5. Updates controleren en toepassen: Houd de beschikbaarheid van nieuwe updates in de gaten via je WordPress-dashboard en voer ze uit na een grondige evaluatie. Zorg ervoor dat je éérst WordPress Core zelf updatet, dan de plugins, en dan het thema.
 6. Controleren en Testen: Test je website uitgebreid na elke update. Controleer alle functionaliteiten, inclusief formulieren, pagina’s en alle aangepaste functies.
 7. Monitoring: Houd na de update de prestaties en veiligheid van je website in de gaten. Gebruik tools zoals Google Analytics en beveiligingsplugins om eventuele problemen snel op te merken.

Hulp Inschakelen bij het onderhouden van je WordPress website

Het regelmatig uitvoeren van WordPress-updates is essentieel voor het onderhoud van een veilige en snelle website. Door updates uit te voeren, zorg je ervoor dat bekende beveiligingsproblemen worden opgelost, je website snel blijft werken en compatibel blijft met de nieuwste WordPress-versies. Volg de bovenstaande tips om het proces soepel te laten verlopen en je website optimaal te houden.

Heb je hulp nodig bij het periodiek uitvoeren van WordPress-updates of wil je opweg geholpen worden? Neem dan contact op. Wil je eerst meer weten? bekijk dan onze pagina Website onderhoud & beheer

Wist je dat wij meer dan 100 WordPress websites ontwikkeld hebben en de meeste daarvan ook al jaren onderhouden? Er is geen vraag die je ons niet kunt stellen