Het optimaliseren van een WordPress website

Een goed geoptimaliseerde WordPress website biedt een betere gebruikerservaring, zorgt ervoor dat gebruikers beter en sneller kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn, maar ook dat de website zelf beter werkt, zowel voor jou op het gebied van het verkrijgen van meer aanvragen of verkopen én het sneller en veiliger maken van jouw WordPress website.

11.1 Optimaliseren voor de vindbaarheid

Het optimaliseren van je WordPress website voor zoekmachines, beter bekend als zoekmachineoptimalisatie (SEO), is cruciaal om hoger te ranken in de zoekresultaten. Dit hoofdstuk duikt dieper in hoe je je WordPress website kunt optimaliseren voor betere vindbaarheid. We behandelen het gebruik van SEO-plugins, het belang van content, het optimaliseren van afbeeldingen, het gebruik van trefwoorden, en het belang van mobiele optimalisatie.

Gebruik van SEO-plugins

Een van de eerste stappen in het optimaliseren van je website voor vindbaarheid is het installeren van een betrouwbare SEO-plugin. Twee populaire keuzes zijn:

 • Yoast SEO: Biedt uitgebreide hulp bij het optimaliseren van je content, genereert XML-sitemaps, en helpt je bij het beheren van meta tags.
 • All in One SEO Pack: Een andere uitgebreide SEO-tool die vergelijkbare functies biedt als Yoast SEO, inclusief ondersteuning voor XML-sitemaps en SEO-integratie voor e-commerce sites.

Deze plugins helpen bij het implementeren van essentiële SEO-praktijken zonder dat je diepgaande technische kennis nodig hebt.

Belang van Hoogwaardige Content

Content is koning in de wereld van SEO. Hier zijn enkele richtlijnen om je content te optimaliseren:

 • Regelmatig publiceren: Consistent nieuwe content toevoegen aan je website kan helpen om de aandacht van zoekmachines te trekken.
 • Gebruik van trefwoorden: Integreer relevante trefwoorden op natuurlijke wijze in je teksten. Focus op long-tail trefwoorden voor betere resultaten.
 • Waardevolle informatie: Zorg ervoor dat je content informatief, nuttig en boeiend is voor je doelgroep.

 

Optimaliseren van Afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen je SEO zowel helpen als hinderen. Om ervoor te zorgen dat ze een positief effect hebben, overweeg het volgende:

 • Comprimeren van afbeeldingen: Gebruik plugins zoals Smush, TinyPNG of EWWW Image Optimizer om de bestandsgrootte te verminderen zonder kwaliteitsverlies.
 • Alt tags: Voeg alt tags toe aan je afbeeldingen met beschrijvende trefwoorden om de vindbaarheid te verbeteren. De Alternative Text  kun je vinden bij elke afbeelding in de mediabibiliotheek. Als je beschrijft waar de afbeelding over gaat, en je gebruikt hier trefwoorden in, dan zorg je voor een betere vindbaarheid

Gebruik van Trefwoorden

Trefwoorden zijn essentieel voor SEO. Hier zijn enkele tips om ze effectief te gebruiken:

 • Zoekwoordenonderzoek: Gebruik tools zoals Google Keyword Planner of SEMrush om relevante trefwoorden voor je niche te vinden.
 • Plaatsing van trefwoorden: Integreer trefwoorden in je titels, tussenkopjes, inleidende paragrafen, en de alt tags van afbeeldingen.
 • Vermijd over-optimalisatie: Het overmatig gebruik van trefwoorden kan als spam worden gezien door zoekmachines. Gebruik ze dus met mate.

Mobiele Optimalisatie

Met de toename van mobiel internetgebruik, is mobiele optimalisatie cruciaal geworden voor SEO.

 • Responsief design: Zorg ervoor dat je thema zich automatisch aanpast aan verschillende schermgroottes. Tegenwoordig bestaat het overgrote deel van het internetverkeer uit mobiele bezoekers. Een goed werkende mobielvriendelijke website is daarom essentieel
 • Mobielvriendelijke navigatie: Menu’s en knoppen moeten gemakkelijk te gebruiken zijn op touchscreens.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je de vindbaarheid van je WordPress website aanzienlijk verbeteren. Onthoud dat SEO een doorlopend proces is; regelmatige aanpassingen en updates zijn noodzakelijk om hoog in de zoekresultaten te blijven ranken.

Optimaliseren voor de snelheid

De snelheid van je website heeft directe impact op je SEO-score en de gebruikerservaring. Optimaliseer afbeeldingen door compressie en kies voor een responsief thema dat goed presteert op zowel desktops als mobiele apparaten. Maak gebruik van caching plugins om de laadtijd van je website te verminderen. Minimaliseer het gebruik van plugins en doe rgelmatig updates.

De snelheid van je WordPress website is ongelooflijk belangrijk. Niet alleen vinden bezoekers het fijn als een site snel laadt, maar zoekmachines zoals Google geven snellere websites ook een betere positie in de zoekresultaten. Laten we eens kijken hoe je jouw website sneller kunt maken, op een manier die ook te begrijpen is voor niet-technische gebruikers.

Waarom is een snelle website belangrijk?

Stel je voor: je klikt op een website en het duurt… en duurt… voordat er iets verschijnt. Grote kans dat je wegklikt en ergens anders gaat kijken, toch? Dat is precies waarom snelheid zo belangrijk is. Het houdt bezoekers op je site en maakt ze blijer, wat ook Google blij maakt.

Eenvoudige stappen om je website sneller te maken

 • Wees selectief met afbeeldingen en video’s: Afbeeldingen en video’s kunnen je website enorm verrijken, maar komen ook met nadelen. Grote bestanden duren langer om in te laden.
 • Gebruik een simpel thema: WordPress thema’s bepalen hoe je site eruitziet. Sommige thema’s zijn als een kasteel vol kamers en gangen (functies en designs) die je niet gebruikt, maar wel de snelheid vertragen. Kies liever een simpel, licht thema, wat meer als een efficiënt ingericht huis is.

Afbeeldingen slim gebruiken

Afbeeldingen kunnen je website vertragen als ze te groot zijn (denk aan een olifant die je mee probeert te nemen in een lift). Hier zijn twee tips:

 • Maak afbeeldingen kleiner: Voordat je foto’s uploadt, maak ze kleiner met een tool zoals TinyPNG. Het is alsof je onnodige bagage thuislaat voordat je op reis gaat.
 • Lazy loading: Dit betekent dat afbeeldingen pas geladen worden als ze bijna in beeld komen. Het is als wanneer Netflix een aflevering laadt terwijl je nog aan het kijken bent. Het maakt de initiële laadtijd van je site sneller.

Snelheid door eenvoud

 • Verminder het aantal plugins: Plugins voegen functies toe aan je site, maar te veel plugins is als te veel apps op je telefoon; het vertraagt. Gebruik alleen de plugins die je echt nodig hebt.
 • Schone database: Je website verzamelt over tijd veel gegevens. Een opgeruimde database is als een opgeruimd huis; het zorgt voor een snellere leefomgeving. Plugins zoals WP-Optimize kunnen hierbij helpen, door oude data op te ruimen.

Caching: De snelheidsbooster

 • Gebruik een caching-plugin: Caching is een beetje zoals het opslaan van je favoriete boek naast je bed. De volgende keer dat je het nodig hebt, pak je het direct, in plaats van dat je naar de bibliotheek moet lopen. WP Rocket is een plugin die dit voor je website doet, waardoor pagina’s sneller laden.

Websites veranderen, net als de internetwereld. Wat vandaag snel is, kan morgen trager zijn. Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights om de snelheid van je site te checken. Het geeft je ook tips over wat je kunt verbeteren.

Door deze stappen te volgen, kun je de snelheid van je WordPress website aanzienlijk verbeteren, wat leidt tot blijere bezoekers en mogelijk een betere positie in Google.

 

Optimaliseren voor conversie

Conversieoptimalisatie is het proces waarbij je jouw website zo aanpast dat bezoekers eerder geneigd zijn om een actie te ondernemen die jij belangrijk vindt. Dit kan variëren van het inschrijven voor een nieuwsbrief tot het kopen van een product. Hieronder leg ik uit hoe je jouw WordPress site kunt optimaliseren voor een betere conversie, in begrijpelijke taal.

Waarom conversieoptimalisatie belangrijk is

Stel je voor: je hebt een winkel, maar de meeste mensen die binnenlopen, verlaten de winkel weer zonder iets te kopen. Dat wil je natuurlijk veranderen. Online werkt het net zo; je wilt dat bezoekers van je website actie ondernemen, en niet alleen rondkijken.

Simpele stappen voor een hogere conversie

 • Duidelijke call-to-actions (CTA’s): Een CTA is een oproep tot actie, zoals een knop die zegt “Schrijf je nu in!” of “Koop nu!” Zorg dat deze knoppen opvallen en vertel precies wat je van de bezoeker verwacht.
 • Vereenvoudig het navigatiemenu: Een ingewikkeld menu kan bezoekers afschrikken. Maak het menu eenvoudig en intuïtief, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.

Verbeter de gebruikservaring

 • Zorg voor een mobielvriendelijke site: Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om op het internet te surfen. Als je website niet goed werkt op een mobiel, loop je veel potentiële acties mis.
 • Snelheid is key: We hebben het al gehad over het belang van een snelle site bij het optimaliseren voor snelheid, maar dit is ook cruciaal voor conversie. Een trage site frustreert bezoekers, waardoor ze sneller afhaken.

Vertrouwen opbouwen

 • Gebruik testimonials en beoordelingen: Mensen vertrouwen op de ervaringen van anderen. Door positieve reviews en testimonials op je site te plaatsen, bouw je vertrouwen op bij potentiële klanten.
 • Veilige betaalopties aanbieden: Zorg ervoor dat je website beveiligd is (HTTPS) en dat je duidelijk maakt welke betaalmethodes worden geaccepteerd. Een veiligheidsbadge kan ook helpen om vertrouwen te wekken.

Test, test, test

 • A/B testen: Dit is het proces waarbij je twee versies van een pagina tegen elkaar test om te zien welke beter presteert. Je kunt bijvoorbeeld twee verschillende CTA’s testen om te zien welke meer conversies oplevert.
 • Gebruik analysetools: Tools zoals Google Analytics helpen je te begrijpen wat bezoekers op je site doen. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien op welk punt bezoekers afhaken, zodat je gerichte verbeteringen kunt maken.

Conclusie

Conversieoptimalisatie is een continu proces van testen, analyseren, en aanpassen. Het gaat erom dat je begrijpt wat je bezoekers willen en hoe je ze het beste kunt bedienen. Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je jouw WordPress website optimaliseren om meer van je bezoekers om te zetten in actieve deelnemers of klanten, wat uiteindelijk leidt tot het succes van je online aanwezigheid.

 

Optimaliseren van veiligheid

In de digitale wereld van vandaag is de veiligheid van je WordPress-website essentieel. Een onveilige website kan leiden tot allerlei narigheid, zoals het lekken van gevoelige informatie, het offline gehaald worden van je site, of zelfs juridische problemen. Laten we eens kijken hoe je de veiligheid van je site kunt verhogen, op een manier die ook voor niet-technische gebruikers te begrijpen is.

Waarom websiteveiligheid zo belangrijk is

Vergelijk je website eens met je huis. Net zoals je de deuren op slot doet om inbrekers buiten te houden, moet je ook je website beveiligen tegen digitale inbrekers, ofwel hackers. Een onbeveiligde website is een makkelijk doelwit, en de gevolgen van een hack kunnen ernstig zijn.

Basisprincipes voor een veiligere website

 • Houd alles up-to-date: Net zoals je regelmatig de beveiliging van je huis checkt, moet je ook zorgen dat je WordPress-versie, thema’s en plugins altijd up-to-date zijn. Ontwikkelaars brengen updates uit om beveiligingslekken te dichten.
 • Sterke wachtwoorden gebruiken: Een sterk wachtwoord is zoals een stevig slot op je deur. Gebruik wachtwoorden die moeilijk te raden zijn en bestaan uit een mix van letters, cijfers en speciale tekens. Overweeg een wachtwoordmanager te gebruiken om je wachtwoorden veilig op te slaan.

Extra stappen voor websiteveiligheid

 • Beveiligingsplugins installeren: Denk aan een beveiligingssysteem voor je huis. Plugins zoals Wordfence of Sucuri Security werken als een digitaal beveiligingssysteem voor je website, door deze te beschermen tegen malware, brute-force aanvallen en andere bedreigingen.
 • Gebruik HTTPS: HTTPS zorgt voor een veilige verbinding tussen de website en de bezoeker, net zoals een veiligheidshek rondom je huis. Zorg voor een SSL-certificaat om HTTPS op je site te activeren. Vaak bieden hostingproviders dit gratis aan.

Back-ups maken

 • Regelmatig back-ups maken: Dit is als een goede verzekering voor je huis. Als er iets misgaat, kun je altijd terug naar een eerdere, veilige staat van je website. Plugins zoals UpdraftPlus of VaultPress kunnen automatisch back-ups maken en opslaan op een externe locatie.

Omgaan met inlogpogingen

 • Beperk inlogpogingen: Te veel pogingen om in te loggen kunnen duiden op een brute-force aanval. Beperk het aantal inlogpogingen met plugins zoals Limit Login Attempts om zulke aanvallen te voorkomen.
 • Tweefactorauthenticatie (2FA) instellen: Tweefactorauthenticatie is als een extra slot op je deur. Zelfs als iemand je wachtwoord weet, hebben ze nog een extra code nodig, die meestal via je telefoon wordt verstuurd, om toegang te krijgen.

Conclusie

Het beveiligen van je WordPress-website lijkt misschien overweldigend, maar door deze basisstappen te volgen, maak je het hackers een stuk lastiger om binnen te komen. Denk aan websiteveiligheid als het onderhouden van je huis; het vergt regelmatige aandacht en zorg, maar het beschermt je tegen veel potentiële problemen. Met de juiste maatregelen kun je ervoor zorgen dat je website een veilige plek blijft voor jou en je bezoekers.

Dit was een hoofstuk uit onze uitgebreide Algemene WordPress handleiding. Wil je meer weten? download dan onze handleiding